Samarbejdet mellem politiet og kommuner om forebyggelse af spiritus- og narkotikakørsel har fået flere i behandling, og derfor udvides tilbuddet til politikredsens øvrige kommuner.
Fra den 1. juli 2021 til 1. juli 2022, har der været afprøvet et nyt tiltag for at hjælpe borgere med en rusmiddeludfordring i behandling. Borgere med bopæl i Guldborgsund eller Lolland Kommune blev, i forbindelse med sigtelser for spiritus- eller narkotikakørsel, tilbudt at blive kontaktet af kommunens rusmiddelcenter, hvor borgeren fik rådgivning og tilbud om behandling. Det er der i forsøgsperioden 55 borgere som har takket ja til. Teamleder Anika Quist fra Rusmiddelcenter Lolland udtaler:
- Det er en særdeles god mulighed politi og kommune har fået her for at hjælpe nogle borgere tidligere i behandling. Vi har oplevet et rigtigt godt samarbejde omkring disse borgere og har haft stor succes i Lolland kommune med at få dem indskrevet i behandling.
Spiritus- og narkotikakørsel medfører stor fare for både føreren selv og andre i trafikken. I 2021 blev 31 danskere dræbt i trafikken i færdselsulykker, hvor føreren var alkohol- eller narkotikapåvirket. De 5 døde i vores politikreds.
Sydsjællands og Lolland-Falsters politikreds sigtede i 2020 906 trafikanter for at være påvirket af spiritus eller narkotika. Det tal er i 2021 steget til 1.125. Især narkotikasigtelserne er stigende, og udgør nu næsten 60% af sigtelserne. Brug af hash, kokain og amfetamin udgør størstedelen af narkotikasigtelserne.
På baggrund af de gode erfaringer vil Sydsjællands og Lolland-Falsters politi invitere rusmiddelscentre fra kredsens øvrige fem kommuner (Slagelse, Sorø, Haslev, Næstved og Vordingborg) med i samarbejdet. Hermed vil det være en kredsdækkende indsats at spiritus- og narkobilister bliver tilbudt at få hjælp til rådgivning eller misbrugsbehandling.
Sektionsleder i Forebyggelsessekretariatet hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi Kirstine Klukan udtaler:
- Det kan have store personlige omkostninger – udover at risikere at være skyld i andre menneskers ulykke - hvis man fx står til at miste kørekortet, får en bøde m.v. I forbindelse med blodprøvetagning er det et sårbart øjeblik, hvor flere kan være motiveret til at takke ja til at blive kontaktet af nærmeste rusmiddelscenter for at høre mere om mulighederne for rådgivning eller behandling. I sidste ende handler det om at forebygge kørsel i påvirket tilstand, og som på så mange områder lykkes vi bedst, hvis vi samarbejder – i dette tilfælde med rusmiddelscentrene.
Tiltaget er baseret på erfaringer fra Sverige, model SMADIT, hvor metoden med succes har været i brug siden 2003, ligesom der er gode erfaringer fra lignende tiltag i Nordjylland, Midt-og Vestjylland, Nordsjælland og på Bornholm. Projektet bliver fulgt af Center for Rusmiddelforskning.
Yderligere information om indsatser: Center for Rusmiddelforskning (CfR igangsatte i 2021 projekt ”Forebyggende indsatser mod kørsel i påvirket tilstand” (FIAT), som havde til formål at undersøge forebyggende indsatser mod spiritus- og narkotika-kørsel for at hjælpe borgere med rusmiddelproblemer i behandling): https://psy.au.dk/forskning/forskningscentre-og-klinikker/center-for-rusmiddelforskning/forskning/forskningsprojekter/fiat-forebyggende-indsatser-mod-alkohol-i-trafikken
Kontaktpersoner, hvis du vil vide mere
Politiet: Sektionsleder Kirstine Klukan, tlf. 41328239, mail KBK008@politi.dk
Rusmiddelcenter Lolland: Teamleder Anika Quist, tlf. 29387184, mail anqu@lolland.dk
Center for afhængighed Guldborgsund: Gruppeleder Jane S. Clausen, tlf. 25180589, mail jac@guldborgsund.dk